Догађаји

Православни манастири у БиХ

Промовисана Монографија
Православни манастири у БиХ

Манифестацију прославе Дана Европе у Требињу је увеличала и промоција монографије *Православни манастири у БиХ*, о којој је, у амфитеатру на Црквини, говорио  архимандрит Данило, игуман манастира Житомислић.

Он је објаснио да је монографија штампана у издању Друштва за очување баштине из Гацка, које је, како је рекао, у једној монографији објединило све оно што је испричано кроз вијекове у цијелој нашој земљи.


*Православни манастири су ризница наше културе, а када то кажемо у контексту Дана Европе, очигледно је њихово свједочанство о томе да припадамо европском насљеђу, јер манастири баштине управо то – да смо и ми дио Европе*, истакао је отац Данило.

У монографији су, кроз кратке историјате и кроз фотографије, описани сви манастири у БиХ, тако да ова књига, осим упознавања са нашом земљом, има и функцију промовисања и позива за посјете овим љепотама у нашим манастирима.

Отац Данило се, потом, фокусирао на манастире Херцеговине, који су, како каже, најљепши у цијелој земљи, али су били и први и вјесници хришћанског насљеђа на овим просторима.

У томе је контексту најприје поменут манастир Тврдош, па манастир Петра и Павла, са својом чувеном  пећином, затим манастири из доба Немањића, као и најновији  православни манастири, попут Херцеговачке Грачанице.

*Монографија јасно свједочи о томе да континуитет стварања и зидања нових манастира никада није ни прекинут*, истакао је отац Данило.

Он је, као игуман манастира Житомислић, нагласио да је ово један од најзначајних манастира у БиХ у културно – историјском, али и црквеном смислу, манастир који свједочи о узбурнканом контексту нашег народа и уопште хришћанске цркве, чија обнова  свједочи о томе да се порушене и покидане везе увијек могу поново успоставити…

В.Д.

Извор: Епархија ЗХиП